Coachen met paarden met polyvagaal theorie
Ontdek je Zenuwstelsel en Emotieregulatie. Leer Balans Vinden met Hulp van Paarden en Herontdek Beweging en Rust
Het leren en ontdekken van hoe jouw autonome zenuwstelsel werkt met hulp van paarden en diens omgeving.
Jouw autonome zenuwstelsel, de nervus vagus, is een onderdeel van het centrale zenuwstelsel. In de loop van jouw leven heb je ervaringen opgedaan, fijne en minder fijne ervaringen. Hoe jouw zenuwstelsel dat beleeft heeft is opgeslagen in jouw hersens. Jouw hersenschors heeft daar een verhaal bij geplaatst. Dieren kunnen dat niet, die zetten het niet om in een verhaal, een verklaring. Zodra er iets gebeurt wat ook maar enigszins lijkt op het verhaal wat je eerder hebt ervaren dan komt je zenuwstelsel in actie. Doe je niets aan, gaat automatisch. En dan kunnen er alle varianten onstaan. Als het een fijne herinnering is dan zal je dat als zodanig ervaren en voel je je warm en in verbinding. Als het een ervaring is waarbij je wordt geactiveerd tot actie zoals vluchten of vechten of juist blokkeren dan zal je andere sensaties en lichamelijke reacties ervaren.
Dus kort gezegd heeft het autonome zenuwstelsel invloed op hoe wij omgaan met situaties vanuit een geprogrammeerd aangeleerde modus. Het kan veel vertellen over hoe wij omgaan met situaties, over hoe wij kunnen schakelen in situaties, of hoe we überhaupt in het leven staan. Altijd hyper, of juist neerslachtig en down, of juist opgefokt en snel boos en geagiteerd.
Met de paarden en uitleg van de coach van Ehwaztherapie kunnen we in kaart brengen wat het is wat jou beweegt. En hoe dat te veranderen in een meer gecontroleerde modus en het te leren herkennen. Want herkennen is erkennen en dan kan je leren er anders mee om te gaan. Door te luisteren naar je lichaam, door je lichaam te beïnvloeden door bv. ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen, oefeningen in te zetten om iets te vertragen, te aarden. En paarden zijn hierbij zeer mooie hulpbronnen. Paarden kunnen heel goed in het hier en nu blijven, weten heel goed hoe te reguleren. Het opstarten van een actie maar ook het ontladen hiervan en weer te vertragen.
Samen gaan we op onderzoek hoe het werkt bij jou en wat je nodig hebt. Wat helpt om jou te onthaasten, te ontspannen of juist om jou weer in beweging te krijgen.